Nyheter

Ovanligt dömas för terrorplaner

Det är få som åtalats för föreberedelse till terrorbrott i Sverige, och ännu färre som dömts. Här är en sammanställning över de fall där personer åtalats för förebredelse eller stämpling till terrorbrott sedan 2003 då lagen om terroristbrott infördes i Sverige. 2018.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Här är en sammanställning över de fall där personer åtalats för förebredelse eller stämpling till terrorbrott sedan 2003 då lagen om terroristbrott infördes i Sverige.

2018. Tre män, från Uzbekistan och Kirgizistan, åtalas för förberedelse till terroristbrott. Misstankarna rör även terrorfinansiering, och de misstankarna omfattar ytterligare tre uzbekiska män. Dom kommer på fredag.

2016. DÖMDES. En 20-åring döms i Attunda tingsrätt till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott för att ha planerat ett självmordsattentat i Sverige. Han hade bland annat skaffat en tryckkokare, ljusslinga och stålkulor och hade också instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från Islamiska staten (IS).

2011. FRIADES. Två män som åtalats för stämpling till terroristbrott frias i hovrätten. De två misstänktes ha rest till Somalia för att utföra självmordsattentat på terroristorganisationen al-Shababs uppdrag. Tingsrätten ansåg att de var skyldiga.

2006. FRIADES FRÅN TERRORMISSTANKAR. Tre män åtalas för inblandning i ett attentat mot en vallokal i Kista och ett planerat attentat mot Livets ord i Uppsala. Tingsrätten fäller för stämpling till terroristbrott, men hovrätten dömer enbart för stämpling till mordbrand och frikänner en man helt.

2005. DÖMDES. Två män i Malmö döms av hovrätten för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering efter att ha samlat in pengar till den terrorstämplade organisationen Ansar al-Islam i Irak.

2005: FRIADES FRÅN TERRORMISSTANKAR. Fyra nazister som åtalas för förberedelse till terroristbrott för planer på sprängattentat mot bland annat riksdagshuset frikänns från terrormisstankar av hovrätten. Samtliga döms däremot för bland annat grov skadegörelse.

Det finns också ett fall från 2012 då tre göteborgare misstänktes för förberedelse till terrorbrott för att ha försökt mörda konstnären Lars Vilks. Terrormisstankarna föll dock bort och de åtalades "bara" för förberedelse till mord. Domen blev till slut dagsböter för brott mot knivlagen.

Källa: Ds 2017:62, TT:s nyhetsarkiv

TT