Nyheter

MSB: Skickliga angripare bakom cyberattack

Ett omfattande IT-angrepp mot en rad företag har avslöjats. Sverige ska vara ett av flera länder som har drabbats. - Det är väldigt skickliga angripare som ligger bakom, säger Robert Jonsson på MSB.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Angreppet har främst riktat sig mot företag som sköter IT-tjänster åt andra företag, organisationer och myndigheter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekar ut offentlig verksamhet, IT, kommunikation, sjukvården, energi och forskning som drabbade sektorer. I nuläget vet myndigheten inte hur många som har drabbats.

””

"Allt på postkontoret"

Det finns en stor bredd på informationen som stulits, allt från forskningsresultat till känslig företagsinformation som bolagen inte vill ska hamna i konkurrerande händer. Informationen kommer antingen att säljas vidare, eller användas i den egna verksamheten, spår Jonsson.

Angriparna har tagit sig in i företag som levererar molntjänster, för att sedan ta sig vidare in i de drabbade organisationernas egna system.

””

Enligt MSB ska angreppen ha pågått sedan åtminstone 2016, men påbörjades sannolikt redan 2014. Att de har tagit lång tid att upptäcka beror på svårigheter att se ett samband mellan attackerna mot olika organisationer, då förövaren varit mycket skicklig.

””

Från Kina?

En grupp som kallar sig APT10 antas ligga bakom angreppen, enligt uppgifter i brittiska medier, men Robert Jonsson vill inte spekulera i vem eller vilka som står bakom den. Enligt nyhetskanalen BBC tyder kriminalteknisk analys på att gruppen är baserad i Kina. Det är dock oklart hur den väljer ut sina mål. Det är också oklart hur många som utsatts för angreppet, som fått namnet "Cloud Hopper". Förutom Europa har även bolag och organisationer i USA, Taiwan och Japan drabbats.

TT