Annons
Nyheter

Löfven: Böneutrop en lokal ordningsfråga

Statsminister Stefan Löfven ser böneutropens vara eller inte vara som en fråga som måsta hanteras lokalt. Men Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att beslutet i Växjö att tillåta utropen är olyckligt.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Statsminister Stefan Löfven ser inte böneutrop som en religionsfråga utan som en ordningsfråga. Besluten om att tillåta eller förbjuda böneutrop måste fattas lokalt, anser han.

””

Han ser ingen risk för att böneutrop i sig skulle cementera utanförskapsområden. Att bryta segregation handlar om att knäcka långtidsarbetslöshet och se till att skolor och bostadsområden håller god standard, betonar han.

””
Annons

"Värt att överväga nej"

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger att ordningslagen, som polisen haft som grund, inte ger utrymme för att bedöma så mycket mer än decibelnivåer. Kanske borde fler saker vägas in, resonerar han på en träff med journalister i riksdagen.

””

Det är värt att överväga, anser han, ett utökat utrymme för att säga nej till böneutrop i konkreta fall. Han framhåller att den Moderata kommunledningen i Växjö, som vänder sig mot böneutropen, stått upp i debatten för att en moské alls skulle få byggas och M lokalt vill ha en balans för "att hålla ihop det".

"Inte rimligt"

Ebba Busch Thor bedömer att kommunen borde kunna stoppa utropen.

””

Hon vänder sig mot ljudnivån (som ett diskotek, enligt henne) och att människor som bor i närheten, som hon beskriver det, inte kommer att kunna värja sig mot utropen i sina hem. Böneutrop förekommer redan, vid en moské i Fittja söder om Stockholm samt i Karlskrona.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons