Annons
Nyheter

Rakare rör för rektorer om politik i skolan

Inför nästa års val vill regeringen ändra skollagen för att ge rektorer ett tydligare mandat att bestämma över vilka politiska partier som får besöka skolan. - Bra med tydlighet, men i praktiken ingen större skillnad, säger Jenny Hyenstrand, rektor på Globala gymnasiet i Stockholm.(TT)
Publicerad 1 september 2017

Hur illa man än tycker om nazister så borde nog alla partier tillåtas att komma till skolan och berätta om sina åsikter. Petter Lindelöw, 17 år, och Ida Nemeth, 18, är överens med varandra på den punkten.

Men inte med Bobo Gandini, deras skolkamrat på Globala gymnasiet i Stockholm.

””
Annons

Blockerade skolan

Våren 2014 blockerade upprörda elever ingångarna till Globala gymnasiet för att stänga ute en inbjuden representant för Sverigedemokratisk ungdom (SDU). Eleverna lyckades med sin protest, men till priset av att skolan kände sig tvingad att tacka nej även till alla andra partier som ville komma på besök.

För att undvika bråk på sina skolor fattade många rektorer i landet liknande beslut. Regeringen vill till nästa år förtydliga de regler som rektorer har att förhålla sig till. I en tänkt ändring av skollagen föreslås att en rektor skall kunna begränsa inbjudan till partier som är representerade riksdag, kommun- eller landstings-/regionfullmäktige eller Europaparlamentet.

Objektiv grund

Ett annat urval skall också vara möjligt, så länge det baseras på objektiv grund.

””

Jenny Hyenstrand, en av två rektorer på Globala gymnasiet, tycker att det är bra med större tydlighet, men menar att den nya lagen inte kommer att göra så stor skillnad i praktiken. De flesta skolor tillämpar redan en princip där man bjuder in exempelvis alla riksdagspartier, eller alla partier i kommunfullmäktige.

Svår gränsdragning

Den föreslagna lagändringen innebär samtidigt en gränsdragningsproblematik där en skola kan tvingas stänga ute till exempel Feministiskt initiativ för att inte behöva bjuda in Nordiska motståndsrörelsen.

””

Och hon bedömer att lagen kan fungera som ett stöd.

””

Anna Ekström påpekar att skolan har ett demokratiuppdrag och respekterar yttrandefriheten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons