Annons
Nyheter

Nya bevisregler ska modernisera rättegångar

Mer effektiva rättegångar, kortare häktningstider och färre personer som behöver vittna på plats i rättssalen. Det kan bli konsekvensen av nya utredningsförslag som regeringen fått på sitt bord.(TT)
Publicerad 5 december 2017

Rättegångsbalken är från 1948, då det snarare var block och penna än videokameror som dokumenterade polisens och åklagarnas förhör. Nu föreslår hovrättspresident Fredrik Wersäll att lagstiftningen ska moderniseras.

Han vill att förhör som hålls under förundersökningen ska kunna användas som bevis i rättegångar, något som normalt sett inte tillåts i dag.

Annons

Ljud och bild

Hans förslag är att det ska bli större möjligheter att genomföra förhör i domstol redan under förundersökningen, vilket då sker under ed, och att berättelser som lämnats i polisförhör ska kunna användas som bevis i rätten, förutsatt att det finns ljud och bild.

””

En fördel skulle vara att bevis kan säkras tidigare i processen, då chansen är större att personer kommer ihåg mer exakt vad som inträffat. Personer som känner sig hotade skulle inte heller behöva berätta sin historia i rättssalen, utan endast behöva vara tillgängliga för eventuella kompletterande frågor på telefon.

Kortare häktning

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är positiv till förslagen. Han tror att de även kan bidra till att korta de i många fall långa häktningstiderna, som Sverige fått kritik för. I dag motiveras dessa ofta med att man behöver skydda bevisning.

””

Förslagen skickas nu på remiss och ministern räknar inte med att förändringarna kan vara på plats förrän 2019.

Fredrik Wersäll har under arbetets gång tagit emot kritiska synpunkter från Advokatsamfundet, som ser nackdelar för försvarets möjligheter att ställa motfrågor till dem som förhörs. Wersäll säger att han i förslaget har tagit hänsyn till farhågorna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons