Annons
Nyheter

Kent Ekeroth frias - men lämnar utskottet

Svea hovrätt friar SD-politikern Kent Ekeroth från ringa misshandel. Han säger att han handlade i självförsvar när han örfilade en man i en krogkö - något åklagaren inte kunnat motbevisa. Trots den friande domen lämnar Ekeroth, efter uppmaning av partiledningen, sin plats i justitieutskottet.(TT)
Publicerad 1 december 2017
””

Redan innan domen föll var budskapet från partiledningen klart och tydligt: Kent Ekeroth bör lämna utskottet, även om han frias.

Sverigedemokraterna välkomnar den friande domen, säger partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till TT. Men frågan om politiskt förtroende är frikopplat från den juridiska processen, anser ledningen som stått fast vid uppmaningen.

Annons

"Förtroendet skadat"

””

Det hela handlar om ett bråk i en krogkö förra hösten, där Kent Ekeroth gav en man en örfil. Riksdagsledamoten har åberopat nödvärn som förklaring till detta. Han säger att han tagit emot dödshot och slag innan han själv slog till mannen. Och åklagaren har inte kunnat motbevisa detta, anser Svea hovrätt.

””

"Som en lärobok"

Bland annat blev ett vittne senare omhändertaget på grund av berusning. Från övervakningsfilmer har det konstaterats att den säkerhetsvakt som vittnat hade sin uppmärksamhet åt ett annat håll, och detsamma gäller Ekeroths livvakter.

Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson säger om domen att den är "som en lärobok i bevislära".

””

I tingsrätten, den första instansen, dömdes Ekeroth till dagsböter för ringa misshandel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons