Annons
Nyheter

Nej, barnvacciner orsakar inte allergier

Det är inte frånvaron av vacciner som gör att barn i antroposofiska miljöer inte drabbas lika ofta av allergier som andra barn. En studie från Karolinska institutet sticker hål på myten om att barnvacciner orsakar allergier. Den antroposofiska livsstilen ser ut att skydda mot allergier.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Den antroposofiska livsstilen ser ut att skydda mot allergier. Barn som växer upp i antroposofiska miljöer har en något lägre risk att drabbas av allergier än andra barn, har tidigare forskning visat. Men vad är det i denna livsmiljö som skyddar barnen?

Ny forskning visar att det inte finns något stöd för att vaccin kan öka risken för allergi. Det har tidigare förts fram i debatten som skäl för att inte vaccinera.

Annons

Johan Alm, överläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm, har jämfört barn i familjer med en antroposofisk livsstil med barn som lever mer konventionellt.

””

Sambandet försvann

I den aktuella studien har Johan Alm och hans kollegor följt tre grupper barn, från födseln upp till fem års ålder. Totalt ingick 466 barn från Järna, söder om Södertälje, varav 99 barn ansågs leva helt antroposofiskt, medan 100 ansågs delvis leva enligt denna filosofi och resten inte alls.

Under uppföljningstiden fick föräldrarna svara på frågor om livsstil och annat, medan barnen provtogs vid flera tillfällen. Bland annat togs blodprov som testades för förekomst av allergier.

””

Sjukdomsutbrott

Exakt vad det är i den antroposofiska livshållningen som ger mindre allergiska barn vet dock forskarna inte.

””

Studien visade dessutom att bland de antroposofiska barnen, var 58 stycken helt ovaccinerade vid fem års ålder.

På grund av antroposofernas ovilja att vaccinera sig har samhället utanför Järna drabbats av utbrott av både röda hund och mässling genom åren.

Den aktuella studien publiceras i Lancet-tidskriften Eclinical Medicine.

Annons

Rättad: I en tidigare version fanns otydligheter kring i vilket sammanhang påståenden om vaccin och allergi har förts fram. Uppgiften är borttagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons