Annons
Nyheter

Tre häktade för förberedelse till terrorism

De tre män som greps i måndags misstänkta för förberedelse till terroristbrott har häktats av Solna tingsrätt. Alla tre nekar till brott och bestrider häktningen. Enligt åklagaren började planeringen av terroristbrottet redan i januari i fjol.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Dagens häktningsförhandlingar hölls bakom stängda dörrar och chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål gav inga ytterligare kommentarer utöver ett knapphändigt skriftligt uttalande.

"Utredningen fortsätter nu med sedvanliga utredningsåtgärder, bland annat förhör med olika personer samt tekniska undersökningar. Eftersom utredningen är känslig och inne i ett tidigt skede kan jag inte lämna mer information för närvarande", säger han.

Annons

Alla tre nekar

Två män häktas på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Det är en 38-årig man, en uzbekisktalande medborgare i Kirgizistan, och en 45-årig man från Uzbekistan.

Den tredje misstänkte, en 29 årig man från Uzbekistan, häktas på den lägre misstankegraden, skälig misstanke. Det betyder att åklagaren bara har sju dagar på sig att återkomma till domstolen med stärkta misstankar. För de övriga två gäller att åtal ska vara väckt inom 14 dagar, vilket rutinmässigt brukar betyda att åklagaren begär omhäktning ett antal gånger tills utredningen är klar.

De misstänkta och deras advokater medverkade via videolänk från häktet. Alla tre försvararna meddelade att deras klienter bestrider häktningsyrkandet och förnekar förberedelse till terroristbrott.

Planerat sedan i fjol

Förhandlingarna i tingsrätten blev kraftigt försenade på grund av tekniska problem med uppkopplingen till häktet.

De tre greps i måndags då Säkerhetspolisen slog till mot en lägenhet i Akalla i nordvästra Stockholm samt en fastighet i Strömsund i norra Jämtland. De misstänks ha förberett terroristbrott på dessa orter, enligt åklagarens häktningsframställningar. När det gäller 45-åringen och 38-åringen ska brotten ha begåtts från den 1 januari 2017 och till och med april i år. För 29-åringen anges en kortare tid, från 1 juli förra året.

Flerbarnspappa

29-åringen och 45-åringen är från Uzbekistan, medan 38-åringen är medborgare i Kirgizistan. Alla tre har adresser registrerade i Stockholmsområdet, men 45-åringen får sin post till en adress i Strömsund.

Advokat Thomas Olsson försvarar 45-åringen och har tidigare sagt till TT att han svarat på alla frågor och "lämnat en förklaring som går att kontrollera".

Annons

45-åringen kom till Sverige från Uzbekistan 2008. Han är frånskild, har flera barn, och har de senaste åren varit aktiv inom byggbranschen. Han har bytt namn två gånger, i januari 2015 bytte han efternamn och i september året därpå bytte han förnamn.

Övriga två är inte folkbokförda i Sverige utan har endast så kallade samordningsnummer - en identitetsbeteckning för personer som vistas i landet tillfälligt.

Kontakt med Akilov

Minst en av personerna har haft kontakt med Rakhmat Akilov som är åtalad för terrordådet på Drottninggatan i april i fjol, har en källa med kännedom om fallet tidigare berättat för TT.

Säkerhetspolisen har tidigare bekräftat att det finns "internationella kopplingar" i ärendet och att det handlar om personer som man bedrivit ett "ganska intensivt underrättelsearbete mot under en tid".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons