Nyheter

Misstänkt i bedrägerihärva snart i Sverige

En 29-årig man från Blekinge som är huvudmisstänkt i en omfattande bedrägerihärva väntas snart till Sverige. Han sitter frihetsberövad i Marocko, dit han flydde, men nu har alla papper för att få honom utlämnad skrivits på, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.(TT)
Publicerad 1 juli 2018
””

29-åringen misstänks ha lurat 96 personer på sammanlagt 85 miljoner kronor genom att ha fått dem att investera pengar i påhittad affärsverksamhet i tron om att återfå snabb avkastning. Flera av de drabbade sitter därefter med stora skulder.

Målet beskrivs av åklagaren som ett av de absolut största vad gäller grova bedrägeribrott i Sverige.

Ytterligare tolv män greps i målet i april i ett samordnat tillslag i sju olika städer i södra Sverige. De är misstänkta för olika grader av inblandning, som att ha tagit av bytet.

När 29-åringen kommer till Sverige väntar en rad rättsliga processer. Dels de misstänkta miljonbedrägerierna, dels framskjutna hovrättsförhandlingar om ett 30-tal andra bedrägerier där mannen dömts av tingsrätten till tre års fängelse.

Åklagare Kjell Jannesson säger till SVT Nyheter Blekinge att när mannen landar kommer han att transporteras direkt till häktet i Karlskrona. Åtal mot honom gällande den omfattande härvan kommer dock dröja minst ett par månader.

TT