Nyheter

USA: Grip bin Ladins kronprins i al-Qaida

Han kallas "kronprinsen av jihad", är Usama bin Ladins son och är en ledargestalt inom ett nätverk av terrorister. Nu erbjuder USA en miljon dollar till den person som kan ge upplysningar om var Hamza bin Ladin gömmer sig.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Usama bin Ladin, som låg bakom terrordåden i USA den 11 september 2001, dödades av amerikanska styrkor 2011 i Pakistan. Hamza har gått i sin fars fotspår som en av ledarna inom terrornätverket al-Qaida.

"Han har publicerat ljud- och filminspelningar på nätet där han uppmanar sina anhängare att utföra attacker mot USA och deras allierade i väst. Han har hotat med hämndattacker mot USA för att hans far dödades av amerikanska militära styrkor", uppger det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

"Ättling till profeten"

Hamza bin Ladin är son till faderns tredje hustru Khairiah Sabar, en saudisk kvinna född 1950, vars familjehärkomst påstås kunna spåras till profeten Muhammed. Vissa bedömare tror att giftermålet med Sabar var strategiskt i syfte att sonen lättare skulle nå en hög position inom terrorrörelsen, och ha möjlighet att utropa ett framtida kalifat.

””

Men att al-Qaida skulle utropa ett kalifat är ingenting som är nära förestående, enligt Brun.

””

Okänt var han är

Det har spekulerats i flera år om var den forne al-Qaida ledaren Usama bin Ladins son, Hamza bin Ladin befinner sig. Det har sagts att han setts i Pakistan, i Afghanistan och att han suttit i husarrest i Iran.

Nu hoppas USA att en ersättning på en miljon dollar ska leda till att de hittar honom. Samtidigt häver Saudiarabien Hamza bin Ladins medborgarskap, meddelar inrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

TT: Kan man tänka sig att bin Ladin utses till en framtida kalif?

””

Han vill inte spekulera vidare om vad som kan ske framöver vad gäller bin Ladin, men tillägger:

””

Hamza bin Ladin uppskattas vara mellan 30 och 33 år gammal.

TT