Annons
Nyheter

Mer behövs för att bekämpa digitala övergrepp

Snart skärps lagen för att komma åt spridning av bland annat kränkande sexfilmer på nätet. Från och med nästa år kommer detta att vara ett brott med upp till fyra års fängelse i straffskalan. Men för att bekämpa de virtuella övergreppen krävs mer, enligt experter.(TT)
Publicerad 7 september 2017

Regeringen vill skärpa skyddet mot näthat och till årsskiftet införa det nya brottet olaga integritetsintrång. Det innebär att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilder och så kallad hämndporr.

Enligt Ängla Eklund, jurist och expert på IT-frågor, är lagen välkommen.

””
Annons

Stor utsatthet

Samtidigt är hon tveksam till om fler kommer att dömas.

””

Digitala övergrepp är en del av många ungas vardag. Siffror från Friends visar att var tredje i åldern 10-16 år har fått utstå någon form av kränkningar online. En av fem tjejer har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet.

Utsattheten bland dem som drabbas är stor, säger Caroline Engvall, journalist som skrivit boken "Virtuell våldtäkt" där unga berättar om övergrepp på nätet. Känslor av skuld, skam och svek är vanliga.

””

Låga straff

De nya lagförslagen är ett steg i rätt riktning, men Caroline Engvall anser att brotten borde tas på större allvar.

””

Även Ängla Eklund ser brister, bland annat när det gäller sajternas ansvar att ta bort kränkande material.

””

Anledning finns också att se över om spridning av bilder och filmer med sexuellt innehåll istället ska ses som ett sexualbrott, anser hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons