Nyheter

Man häktad för regaliehäleri

En man har häktats misstänkt för grovt häleri med de stulna begravningsregalierna som hittades i Åkersberga. Den misstänkte mannen nekar till anklagelserna. - Vi anser att det är ett felaktigt beslut och avser att överklaga, säger hans försvarsadvokat Åke Broné efter förhandlingen, till TT.(TT)
Publicerad 10 februari 2019
””
””

TT: Vad väntar härnäst för er del?

””

Mannen är skäligen misstänkt, en lägre misstankegrad.

Grov stöld

Ytterligare en man, anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet, greps i lördags. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i fredags.

"Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, alltså delaktighet i själva stölden av regalierna", säger åklagaren Reena Devgun i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Förhör med mannen kommer att hållas så snart som möjligt.

De stulna regalierna, två kronor och ett riksäpple, från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet, återfanns i en soptunna som placerats på en bil på en parkering i Åkersberga, norr om Stockholm.

Rättegång avbröts

En 22-årig man står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Rättegången mot honom i Eskilstuna tingsrätt avbröts tillfälligt när beskedet om att regalierna hittats kom.

Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknisk bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av mannens blod som har hittats på brottsplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till hans bil.

Rättegången i Eskilstuna tingsrätt kommer att återupptas den 15 februari.

TT