Annons
Nyheter

M vill satsa på välfärd genom minskade bidrag

Moderaterna vill i sin vårbudget prioritera satsningar på kärnområden som vård, skola och polisen. Det ska ske genom att minska de samlade bidragskostnaderna, skriver partiledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson på DN debatt.(TT)
Publicerad 1 maj 2018

Moderaterna vill i sin vårbudget prioritera satsningar på kärnområden som vård, skola och polisen. Det ska ske genom att minska de samlade bidragskostnaderna, skriver partiledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson på DN debatt.

"Första steget för att skapa ett utrymme för reformer är att minska regeringens bidragshöjningar, byggsubventioner, arbetsmarknadsåtgärder och klimatsatsningar utan klimateffekt", skriver de två.

Annons

Omprioriteringarna ska enligt dem ge 28 miljarder som direkt kan gå till verksamheter som skola och vård. För att minska bidragskostnaderna föreslår partiet bland annat ett bidragstak där summan av bidrag aldrig kan bli högre än lönen från arbete. Det ska också ställas tydligare krav på dem som har socialbidrag, och nyanlända ska successivt kvalificeras in i välfärdssystemet, anser M.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons