Nyheter

Löfven vill ha tribunal mot IS-terrorister

Inför ett möte i EU-kretsen om IS-terrorister klargör statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige vill ha en internationell tribunal för att döma misstänkta för krigsbrott som våldtäkter, massavrättningar och halshuggningar, skriver Aftonbladet.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Inför ett möte i EU-kretsen om IS-terrorister klargör statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige vill ha en internationell tribunal för att döma misstänkta för krigsbrott som våldtäkter, massavrättningar och halshuggningar, skriver Aftonbladet.

””

Särskilda tribunaler inrättades efter folkmordet i Rwanda och kriget på Balkan för att säkra att krigsbrottslingar ställs till svars. Nu vill Sverige ha samma slags inrättning för de som slagits för IS i Syrien och Irak, något som justitieminister Morgan Johansson (S) redan talat om.

Frågan om lagföring av misstänkta ska tas upp av inrikesminister Mikael Damberg (S) vid rådet för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Bryssel på torsdagen. Regeringen hoppas på stöd inom EU för att få ökat internationellt tryck i frågan.

TT