Nyheter

Högerextremism måltavla för S i EU-valet

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för högerextremism i ett tal inför EU-valet i maj. - De har lyckats förr, de ska aldrig, aldrig lyckas igen, sade han.(TT)
Publicerad 8 februari 2019

Löfven talade på Socialdemokraternas EU-valkonferens i Upplands Väsby, flankerad av den nye EU-ministern Hans Dahlgren och partiets förstanamn i valet, förra migrationsministern Heléne Fritzon.

De försökte peppa partifolket inför EU-valet i maj.

””

Han tillade att det inte är så vanligt i en tid när många systerpartier i EU går bakåt, och att S visat att det går att hålla partier som Sverigedemokraterna utanför om man har kompromissen som politisk kompass.

Heléne Fritzon säger att S siktar på att öka sitt valresultat från de 24,2 procent och fem platser partiet fick i EU-parlamentsvalet 2014.

I talet beskrev Löfven kampen mot högerextremism och nationalism som valets viktigaste fråga. Högt upp finns också arbetsmarknad och sociala rättigheter, kamp mot klimathotet och en gemensam europeisk migrationspolitik.

"Sugna på makt"

Enligt Löfven är det socialdemokraterna i Europa som kan stoppa nationalister och högerextrema krafter. Löfven hävdade att de konservativa har visat sig totalt handfallna inför den uppgiften.

””

Löfven varnade för att demokratins principer nu utmanas. Han pekade bland annat på att "högerextremister" har över hundra platser i EU-parlamentet och på den politiska utvecklingen i Polen och Ungern.

””

Angrep M och KD

Löfven angrep Moderaterna och Kristdemokraterna och hävdade att de är villiga att ta makten med hjälp av SD.

Statsministern svarade inte på några frågor efter talet. Men Hans Dahlgren säger att det finns fog för att, som Löfven i en intervju i Svenska Dagbladet, beskriva januariavtalet som en produkt av att S, MP, C, och L står upp "för ett samhälle med fria medier och oberoende rättsväsende, själva grunden för den liberala demokratin".

””

På frågan om S ifrågasätter att M och KD står för demokratiska värden säger Dahlgren att S inte tror det.

””

TT