Annons
Nyheter

Löfven: "Det blir svårare att vara kriminell"

Regeringen vill se fler häktesplatser, ungdomsvårdsplatser och tullkontroller. Rättsväsendet får 748 miljoner kronor extra i budgeten. - Det blir svårare att vara kriminell i Sverige, slog statsminister Stefan Löfven (S) fast i sin regeringsförklaring inför det kommande riksdagsåret.(TT)
Publicerad 12 september 2017
””

Samtidigt aviserar han 748 miljoner kronor mer nästa år till en rad myndigheter inom rättsväsendet. De pengarna ska komplettera de miljardsatsningar som regeringen vill göra på polisen de kommande åren.

Låsa in fler

Annons

Pengarna ska bland annat användas för att kunna låsa in fler brottsmisstänkta i väntan på rättegång. I dag råder en 90-procentig beläggning på landets häkten. Trycket väntas öka ytterligare efter årsskiftet då straffen för grova vapenbrott skärps, vilket innebär automatisk häktning.

Pengarna ska också användas till omkring hundra fler platser i den slutna ungdomsvården. I dag finns det ofta köer till sådana platser och behovet är stort, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

””

Tullen får mer pengar för att göra fler kontroller i jakt på illegala vapen och narkotika.

"Anständighetens gräns"

Statsminister Stefan Löfven tog i regeringsförklaringen också upp minoriteters oro för nazister. Han tycker att det är skrämmande att Nordiska Motståndsrörelsen åter snart samlas för demonstration i Göteborg. Där ska de passera i närheten av en synagoga.

””
””

I regeringsförklaringen gick Löfven igenom en rad andra områden, som miljön. Kommunerna ska få nya möjligheter att införa miljözoner, där till exempel dieselbilar kan förbjudas.

Barnfamiljer prioriteras

Statsministern talade också om den goda ekonomin och lovade att prioritera barnfamiljernas ekonomi i budgeten för 2018. Dessutom uppgav han att föräldraförsäkringen ska moderniseras, "så att den fungerar även för stjärnfamiljer".

Löfven aviserade också att ett nytt system med korttidsjobb ska tas fram för att rädda kvar jobben i industrin under lågkonjunktur.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson sågar regeringsförklaringen och beskriver den som spretig och oengagerande.

””
Annons

Persson optimistisk

Liberalernas ledare Jan Björklund tycker att Löfven duckade för Sveriges största framtidsutmaning.

””

Den förre statsministern Göran Persson (S) var nöjd. Han bedömer att läget är gynnsamt för regeringen inför valet 2018. Särskilt om Sveriges starka ekonomi håller i sig.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons