Annons
Nyheter

Läkare varnar för lustgas på krogen

Lustgas som partydrog är ett växande fenomen. Att använda av gasen på ett felaktigt sätt kan innebära mycket stora risker, varnar läkare. Lustgasen, som ger ett kortvarigt rus, är inte narkotikaklassad men kan ändå vara farlig.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Lustgasen, som ger ett kortvarigt rus, är inte narkotikaklassad men kan ändå vara farlig.

””

Nu säljs den lagliga men farliga gasen öppet på minst två nattklubbar i Göteborg.

””
Annons

Även i Stockholm säljs lustgas på krogar.

Dödsfall har inträffat

Svensk polis larmade för ett par år sedan om att ungdomar använder gasen som en drog. Redan 1990 dog en 24-åring från Örnsköldsvik som hade inandats lustgas genom en sifon, och sommaren 2015 omkom en tonåring från London.

””

Om man använder lustgas ofta kan det också få negativa effekter på kroppen.

””

Det kan också leda till blodbrist eller att blodet får en sämre förmåga att förse kroppen med syre. Speciellt hög risk för långvariga effekter av lustgas har de som har brist på vitamin B12.

Viktigt med syre

Lustgas har både en industriell och en medicinsk användning. Inom sjukvården är lustgasen alltid blandad med syrgas och man kontrollerar noga att patienten får syre. Kai Knudsen är kritisk till att reglerna kring försäljningen av lustgas är såpass otydliga att den kan säljas på krogen.

””

TT: Finns det några risker med att kombinera lustgas med alkohol?

””

Det viktigaste att tänka på om man använder lustgas privat, säger Knudsen, är att se till att man får i sig luft också och inte bara andas in gasen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons