Annons
Nyheter

Kunskap om kronisk trötthet för låg

Upp till 40 000 svenskar kan lida av kroniskt trötthetssyndrom, men kunskapen om sjukdomen är för låg, anser socialminister Annika Strandhäll (S). Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget för att kunna ge vården bättre stöd.(TT)
Publicerad 6 maj 2018

"Vårdpersonal jag träffar känner att de inte kan ge rätt stöd till patienterna. Det vill regeringen göra något åt, det här är en viktig start på det arbetet", säger Strandhäll i ett pressmeddelande.

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att se över kunskapsläget och tilldelar myndigheten 500 000 kronor som ska användas under året.

Annons

Många drabbade

Kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS, medför en trötthet som inte går över efter vila, en sjukdomskänsla som kan utlösas av ansträngningar, men även koncentrationssvårigheter och minskad tolerans för stress. Andra vanliga symptom är magbesvär, huvudvärk och smärta.

Riksförbundet för ME-patienter (RME) räknar med att upp till 40 000 svenskar kan vara drabbade, men det finns i dag inga exakta uppgifter.

Runt 25 procent av de patienter som har fått diagnosen är så svårt drabbade att de lever bundna till sina hem. Sjukdomen räknas som kronisk och få patienter återfår sin tidigare funktionsförmåga, enligt RME.

Bättre stöd

Vad som orsakar kroniskt trötthetssyndrom är inte säkert fastställt men Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ME/CFS som en neurologisk sjukdom.

Socialstyrelsens uppdrag är att utifrån en genomgång av aktuell kunskap kring kronisk trötthet bedöma möjligheterna att bättre stödja hälso- och sjukvården så att drabbade patienter kan få bättre vård.

"Jag besökte nyligen Stora Sköndals neurorehab, som är en av få platser i landet med expertkompetens. De upplever en mycket ansträngd situation där de efterlyser mer kunskap hos fler inom vården. Även bland annat Läkarförbundet har efterlyst mer kunskap", säger Annika Strandhäll vidare i pressmeddelandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons