Nyheter

Kritik riktas mot olycksbussens verkstad

Verkstaden som reparerat och godkänt olycksbussen som körde av vägen utanför Sveg får kritik av Arbetsmiljöverket på 19 punkter, skriver Sydsvenskan.(TT)
Publicerad 7 april 2017

HD och Sydsvenskan rapporterade för tre veckor sedan att det råder stora brister i arbetsmiljön vid en verkstad utanför Malmö som servar 150 bussar som kör åt Skånetrafiken, skolskjutsar, Malmö FF:s spelarbuss och långfärdsbussar.

Det var vid samma verkstad som den olycksbuss, tillhörande Bergkvarabuss, som häromdagen körde av vägen då tre barn omkom och flera skadades, reparerades och godkändes strax före jul.

Dagen efter den avslöjande tidningsartikeln om arbetsmiljön gjorde Arbetsmiljöverket en razzia mot verkstaden. Efter inspektionen kräver Arbetsmiljöverket nu att verkstaden skärper sig på 19 olika områden.

””

Flera av de mekaniker som arbetar vid verkstaden vittnar om bland annat extrem stress, långa arbetsdagar och brist på riktiga skyddskläder. Tidningarnas granskning visar även att de systematiskt tvingats fuska med reparationerna, exempelvis när det gällde bussarnas bromsar, då det inte funnits reservdelar.

Många av dem som arbetar vid verkstaden pratar ingen svenska och bristfällig engelska. Ett av Arbetsmiljöverkets krav är att företaget måste ge muntliga och skriftliga instruktioner på ett språk som de anställda förstår.

Företaget har nu två månader på sig att uppfylla de krav som Arbetsmiljöverket ställer, annars kan det bli aktuellt med vitesföreläggande.

TT