Annons
Nyheter

Tyst efter Kristerssons möte med Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson träffade på torsdagen Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven för att sondera underlaget för en ny regering. Ingen vill berätta om resultatet.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018

Moderaternas presschef Cherine Khalil bekräftar att mötet skedde inom ramen för det sonderingsuppdrag Kristersson fått av talmannen med syfte att bilda en regering som tolereras av riksdagen.

Varken Kristerssons eller Löfvens medarbetare ville berätta om samtalets innehåll.

Annons

Inför mötet med Löfven hade Kristersson träffat samtliga övriga Alliansledare. De ska nu fortsätta samtalen inom Alliansen.

"De kommande dagarna har Ulf Kristersson möten inbokade med Alliansens partiledare för att diskutera utkomsten av mötet med Socialdemokraterna och det fortsatta arbetet", skriver Moderaternas presschef i ett sms.

"Går jättebra"

Mötet med mellan de två partiledarna skedde vid lunchtid och var kortare än två timmar. Reportrar träffade Kristersson i riksdagskorridorerna strax före klockan 14.

Han uttalade sig då för Expressen om läget i förhandlingarna.

””

Moderatledaren uppgav då att han hade träffat Löfven.

De övriga Alliansledarna var inte med på mötet. Centerledaren Annie Lööf säger till Expressen att hon inte träffat Löfven.

Moderatledaren fick i tisdags i uppdrag av riksdagens talman att sondera möjligheterna för en ny regering. Kristersson gavs då ett öppet mandat när det gäller att bilda ett regeringsunderlag bland partierna. Men Moderatledaren uppgav att han bara skulle bjuda in Stefan Löfven till samtal, utöver Alliansen.

Har två veckor

Kristerssons förstahandsalternativ är en Alliansregering som samarbetar med S på olika sakpolitiska områden. Alliansens hoppas att S på så sätt ska släppa fram en Alliansregering.

Annons

Stefan Löfven har dock vid flera tillfällen uppgett att S inte kommer att bli ett "stödparti" till en sådan regering.

Riksdagen röstade ned Löfven som statsminister för snart en och en halv vecka sedan. Han leder nu en övergångsregering i väntan på att en ny regering tillträder.

Moderatledaren har av riksdagens talman fått två veckor på sig att undersöka möjligheterna för en ny regering , men ska redan på tisdag göra en halvtidsrapportering för talmannen om hur sonderingen går.

Tre utmaningar

Vid Kristerssons pressträff strax efter att han fått sonderingsuppdraget i tisdags pekade han ut de tre största utmaningarna för nästa regering.

Den första handlar om att "återupprätta samhällskontraktet". Det handlar om att staten ska bli bättre på sina grundläggande uppgifter, som att försvara landet, bekämpa brottsligheten och ge bra vård i rätt tid.

Den andra utmaningen handlar om att rusta svensk ekonomi inför förestående lågkonjunktur och den tredje om migrationen.

Alliansen har tidigare gemensamt bjudit in Löfven till samtal om blocköverskridande samarbete kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons