Annons
Nyheter

Korruption i Luleå - anställda tog mutor

Ett tiotal anställda på stadsbyggnadskontoret i Luleå misstänks ha tagit emot mutor för minst 463 000 kronor av ett företag, visar en internutredning som presenterades under onsdagen.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

I utredningen har revisionsföretaget KPMG gått igenom polisutredningar, fakturor och annat material som visar att de anställda sannolikt har tagit emot mutor och att kommunen har lidit ekonomiskt av detta. Granskningen visar också på allvarliga brister i kommunens sätt att hantera fakturor och beställningsunderlag, står det i ett pressmeddelande från Luleå kommun.

Tog emot mutor

Annons

De anställda ska ha tagit emot bland annat hemelektronik, vitvaror, alkohol och olika tjänster som utförts i deras hem under åren 2012 till 2014. Enligt uppgifter från förtaget har ett påslag på mellan 20 och 25 procent gjorts i fakturor till kommunen, och mellanskillnaden har använts till att bekosta gåvorna.

Kommunen polisanmälde händelserna när uppgifterna uppdagades i november 2014, men utredningen lades ner då det var svårt att bevisa vilka som tagit emot mutorna.

"Det här är självklart helt oacceptabelt och ska inte hända. Det är vårt ansvar att se till att vi har tydliga rutiner och en fungerande kontrollapparat. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt arbete när det gäller hanteringen av beställningar och fakturor", säger stadsbyggnadschef Roger Danell i pressmeddelandet.

Ingen jobbar kvar

Ingen av de kommunanställda som namngivits i polisanmälan, misstänkta för att ha tagit emot mutor, jobbar kvar i förvaltningen.

Revisionsrapporten lämnas nu över till polisen och kommunen kommer att ha en diskussion med företaget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons