Annons
Nyheter

Klimatråd ska säga obekväma sanningar

Det nya klimattpolitiska rådet ska lämna en rapport om regeringens klimatpolitik redan i februari. - Vi kommer naturligtvis att lyssna till rådet, säger klimatminister Isabella Lövin (MP). Regeringen presenterade på fredagen ledamöterna i det klimatpolitiska rådet.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Regeringen presenterade på fredagen ledamöterna i det klimatpolitiska rådet. Rådet ska granska och utvärdera klimatpolitiken.

””

En första rapport ska lämnas redan i februari och Lövin hoppas på godkänt. Rådets rapporter är dock bara rekommendationer för regeringarna.

Annons

Ska vara oberoende

Lövin betonar att rådet är oberoende och att det består av några av de främsta forskarna och företrädarna på sina vetenskapliga områden.

Ordförande blir Ingrid Bonde, tidigare bland annat vice VD i Vattenfall, VD för AMF Pension och generaldirektör för Finansinspektionen. Hon presenterade sig som "oberoende och opolitisk".

””

Det klimatpolitiska rådet ska en gång om året göra en utvärdering av regeringens klimatpolitik utifrån de nationella klimatmålen. Det övergripande målet är att Sveriges nettoutsläpp ska vara noll 2045.

Rådet ska också en gång varje mandatperiod granska den sittande regeringens klimatpolitiska handlingsprogram.

"Målkonflikter intressanta"

””

Rådet ingår i det klimatpolitiska ramverket för regering och riksdag som det råder bred politisk enighet om. Ramverket består också av en klimatlag och klimatmål.

Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin har varit upprörd över att regeringen inte i förväg förankrat ledamöternas namn hos oppositionen. Ledamöterna utses för tre år i taget och ska själva föreslå sina efterträdare.

Nordin är trots kritiken ganska nöjd med resultatet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons