Annons
Nyheter

Nazister får demonstrera i Göteborg

Den nazistiska organisationen NMR får tillstånd att demonstrera i samband med Bokmässan i Göteborg, trots risken för ordningsstörningar. - Demonstrationsfriheten innebär att även nazister får demonstrera, säger Erik Nord vid polisen.(TT)
Publicerad 7 september 2017

Valet att demonstrera just den 30 september har väckt uppmärksamhet, eftersom det sammanfaller med den årliga bokmässan i Göteborg. Kring mässan har det under en tid rasat en diskussion om närvaron av den högerextrema tidningen Nya tider och ursprungligen ville NMR (Nordiska motståndsrörelsen) demonstrera på Götaplatsen, nära mässområdet.

Polisen säger dock nej till flera av önskemålen. Det innebär att demonstranterna får nöja sig med att avsluta tidigare och med att gå en annan väg, till Gustav Adolfs torg.

Annons

Tidigare demonstrationer

””
””

NMR har genomfört flera andra demonstrationer den senaste tiden. Bland annat var de på plats vid Almedalsveckan på Gotland i år, i Falun på första maj i år och i Borlänge förra året.

Nu blir det en demonstration till, i Göteborg.

Hets mot folkgrupp

SSU har ansökt om att få anordna en manifestation mot nazism samma dag, men på en annan plats i staden. Däremot räknar polisen med oanmälda motdemonstranter.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons