Annons
Nyheter

Kamp att rädda 11 000 sköldpaddor

Sköldpaddsentusiaster i Sverige och världen kämpar för att rädda över 11 000 strålsköldpaddor som hållits i fruktansvärda förhållanden av smugglare på Madagaskar. Stanken från döda och döende djur lockade myndigheterna till den vita villan i staden Toliara på Madagaskar i mitten på april.(TT)
Publicerad 6 maj 2018

Stanken från döda och döende djur lockade myndigheterna till den vita villan i staden Toliara på Madagaskar i mitten på april. I huset hittades 11 000 strålsköldpaddor, många i så dåligt skick att hundratals dog de närmsta dagarna.

Nu har sköldpaddsentusiaster världen över engagerat sig för att rädda de som finns kvar. Veterinärer från Shedd Aquarium i USA har åkt till ön för att hjälpa till med arbetet och även i Sverige har man engagerat sig.

””
Annons

Återhämtning tar tid

En sköldpadda kan leva under ganska lång tid utan mat eller vatten men arbetet med att få dem friska igen kommer att ta tid.

””

Strålsköldpaddan är skyddad på Madagaskar men trots det har en dramatisk minskning av djuren skett under bara de senaste åren. Det beror dels på att deras habitat håller på att förstöras, dels för att de jagas och smugglas framför allt till Asien, säger Linn Lagerström. Strålsköldpaddans karaktäristiska skal gör den också allt mer populär som husdjur.

Vanligt med stölder

””

I Sverige och Europa finns en liten laglig handel med strålsköldpaddor som fötts upp i fångenskap men djurets popularitet gör också att det är vanligt med stölder av sköldpaddor från till exempel djurparker.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons