Annons
Nyheter

Jätteövning ska bygga upp försvaret igen

Angriparna kommer från öst. På svensk mark mobiliserar armén, marinen och flygvapnet, upp emot 20 000 svenska soldater. Det är den största militärövningen på över 20 år och ett första steg i att bygga Sveriges nya försvar. Den 11 september inleds försvarsövningen Aurora 17.(TT)
Publicerad 10 september 2017

Den 11 september inleds försvarsövningen Aurora 17. Aurora betyder morgonrodnad som är det färgspel som uppstår på himlen när solen går upp. Övningen kan beskrivas som gryningen för det nya svenska försvaret. För riksdagen har beslutat att Sveriges försvar ska stärkas och ges en ny inriktning.

””
””

Stockholm och Gotland

Annons

Övningen koncentreras till Mälardalen, norr och söder om Stockholm och på Gotland Men det finns också aktiviteter i Göteborg och i andra delar av Syd- och Mellansverige. Förutom de svenska soldaterna deltar förband från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland, omkring 2 000 soldater liksom hemvärnet och ett 40-tal myndigheter.

Finska och amerikanska soldater agerar motståndare.

””
””

Nedrustning och avspänning

Övningen är omdebatterad och alla är inte lika förstående. Agnes Hellström är ordförande i Svenska freds.

””

Försvarsminister Peter Hultqvist menar att övningen enbart är defensiv.

””

Flera aktörer planerar att göra sin röst hörd i protest, särskilt mot det som uppfattas som ett samarbete med Nato. Det kommer att bli demonstrationer på flera håll i landet, både i Göteborg och i Stockholm. Polisen räknar också med demonstrationer utan tillstånd. Redan nu finns flera upprop som cirkulerar på Facebook.

Logisk och nödvändig

Andra analytiker tycker att övningen är logisk och nödvändig.

””

Samtidigt har han synpunkter på politikernas långsiktiga agerande.

””

Övningen Aurora 17 kommer att följas av en rad andra större och mindre övningar i en trappa upp mot nästa stora försvarsövning, Aurora 20.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons