Annons
Nyheter

Jakten på lasermannen skakade Sverige

Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred John Ausonius i början av 1990-talet fruktan på Stockholms gator. Jakten på lasermannen blev den största polisutredningen sedan mordet på Olof Palme. Nu står han inför rätta i Tyskland för ytterligare ett mord.(TT)
Publicerad 11 december 2017
””

På onsdag står John Ausonius åter inför rätta, men denna gång i Tyskland åtalad för ett mord som begicks i februari 1992.

Ett drygt halvår tidigare hade han skjutit sitt första svenska offer, en eritreansk student. Mellan augusti och januari skjuts totalt elva personer med utländsk bakgrund i Stockholm.

Annons

"Fruktansvärd panik"

Flera har precis innan sett ett rött koncentrerat ljus, som från ett lasersikte. Tidningarna fylls av spekulationer om "lasermannens" framfart - och fasan sprider sig bland Stockholms invandrargrupper.

””

En massiv jakt efter gärningsmannen inleds. Polisutredningen blir en av de mest omfattande i Sveriges historia och har jämförts med den efter mordet på Olof Palme. Men svårigheterna är många, inte minst eftersom polisen i stort sett saknar spår efter mördaren.

””

Det tog närmare ett år innan Lasermannen den 12 juni 1992 kunde gripas under dramatiska omständigheter mitt under ett pågående bankrån i centrala Stockholm. Då hade totalt elva personer fallit offer för hans sikte - en mördad, flera andra med livslånga men.

Invandrarhat

Ausonius har i efterhand förklarat att det som drev honom var invandrarhat. Han verkade mitt i den främlingsfientlighet som växte fram i början av 1990-talet och som bland annat tog sig uttryck i attentat mot flyktingförläggningar, nazistdemonstrationer och framgångarna för Ny demokrati.

John Ausonius dömdes till livstids fängelse. I domen konstaterades att Ausonius brottslighet var unik i svensk kriminalhistoria.

I dag är den inte längre det, säger Sarnecki. Han syftar på Peter Mangs, som 2013 dömdes för två mord och åtta mordförsök i Malmö.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons