Nyheter

Investor: Inga baktankar med festen

Nu svarar Stefan Stern, Investors talesperson, skriftligt på TT:s frågor om Wallenbergbolagets omdebatterade 100-årsfest på Grand Hotel i Stockholm på lördag. Inga baktankar ligger bakom att så många höga myndighetsföreträdare bjudits in, uppger han.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Bland de 1 500 inbjudna finns förutom statsminister Stefan Löfven även hans regerings- och partikollegor Ibrahim Baylan, Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg, liksom ett antal generaldirektörer.

En som bjöds in var Finansinspektionens (FI) generaldirektör Erik Thedéen med partner - detta samtidigt som FI granskar SEB, vars största ägare är Investor, om penningtvättsfrågor och med anledning av Panama-dokumenten. Thedéen tackade ja för både sin egen och sin frus del. Men först sade hustrun nej och samma dag TT hör av sig om ärendet bad Thedéen sin sekreterare avboka även hans eget festdeltagande.

På frågan om varför Thedéen med fru bjuds in mitt under pågående granskning svarar Stern att Investor har dialog med en mängd beslutsfattare.

Inleda förundersökning

"Det är självklart för oss att ha gäster från såväl företagsamhet som övriga samhället när vi fyller hundra år. Investor är inte ett finansiellt institut som står under Finansinspektionens tillsyn. Dessutom är syftet med inbjudan självklart inte är att påverka beteendet hos någon myndighetsperson. Sedan är det förstås upp till varje individ att ta ställning om det kan finnas någon känslighet i att delta på det mingel och den utställning som vi anordnar."

Också Hellmark Knutsson ändade sig och tackade nej sedan TT frågat om saken.

Tillställningen på Investors eget lyxhotell kostar tio miljoner kronor enligt bolaget, varav hälften går till utställningar för företagen. En fjärdedel går till hotellhyran och en fjärdedel till mingelmat, dryck och underhållning.

Mutlagsexperten Thorsten Cars anser att man bör överväga att inleda förundersökning om mutbrott. Enligt experter TT pratat med är en fest av denna kaliber långt över det som kan anses måttfullt i sådana sammanhang. På frågan om Investor i förväg funderade över om det kan uppfattas som tveksamt att bjuda in just de här personerna till en så pass exklusiv tillställning svarar Stefan Stern:

Inte rättvisande

"Det är svårt för mig att kommentera eftersom jag inte vet på vilken faktabas de har grundat denna bedömning. Bilden som spridits i några medier ger som vi ser det inte en rättvisande beskrivning, därför har vi också dementerat uppgifterna. Vi har idag gått ut med informationen att det är en fjärdedel av det belopp som figurerat i medierna som rör framträdanden och gästernas mat och dryck."

Stern väljer här att peka på fjärdedelen. Men kostnaderna för lokalen och personalen gör också att förmånsvärdet per gäst blir högre.

TT: Hur resonerade ni när ni även bjöd in dessa personers respektive, det är ett högst tveksamt agerande enligt mutexperterna?

"Vi har naturligtvis gjort en samlad bedömning av hela vårt hundraårsjubileum, och vi anser att vårt evenemang med ett öppet hus-liknande mingel och en utställning av våra företag ligger inom ramen för vad som kan anses vara balanserat även med hänsyn tagen till att respektive är medbjudna", svarar Stern.

Få återbud

Han skriver att gästerna huvudsakligen är Investor-anställda och "många representanter för Investors innehav" och uppger att en handfull av gästerna frågat om det går att betala själv.

TT: Har ni fått flera återbud i går och i dag?

"Nej. Det rör sig om ytterst få och på ungefär samma nivå som vi sett under den senaste veckan vilket som är brukligt vid större evenemang."

TT