Nyheter

Indisk giftspindel räddas i Bohuslän

Bevarandeparken Nordens ark i Bohuslän har fått sin första spindel att ta hand om. Det är en påfågeltarantella, som man hoppas ska bidra till att den akut hotade arten överlever. Påfågeltarantellans naturliga hemvist är ett område i södra Indien där den bor i hålor i höga träd.(TT)
Publicerad 12 februari 2019

Bevarandeparken Nordens ark i Bohuslän har fått sin första spindel att ta hand om. Det är en påfågeltarantella, som man hoppas ska bidra till att den akut hotade arten överlever.

Påfågeltarantellans naturliga hemvist är ett område i södra Indien där den bor i hålor i höga träd. Artens överlevnad hotas av både skogsavverkning och handel med exotiska djur. Honan som nu kommit till Nordens ark ska så småningom få sällskap av minst en hane. Målet är att nya spindlar ska kunna sättas ut i Indien.

Arten har fått namn av sin vackert blåa färg. Påfågeltarantellan blir ganska stor, upp till 20 centimeter, och har ett gift som dock inte dödar människor. Födan består mest av flygande insekter, som fångas i trattformade nät.

TT