Annons
Nyheter

Heta viljor i skogsstrid i EU

Nordens stora skogar väcker motstridiga känslor i EU. Heta viljor står mot varandra när EU-parlamentet debatterar hur skogen ska räknas i klimatsammanhang för att kunna nå klimatmålen inför 2030. - Ni högg ner era skogar för tusen år sedan och har fortfarande inte förstått hur man ska få dem tillbaka.(TT)
Publicerad 12 september 2017
””

Skogsbruk eller inte?

Stora åsiktsskillnader råder framför allt mellan de som anser att skogen bör bevaras i princip orörd för att kunna samla koldioxid och de som anser att ett modernt skogsbruk i stället kan gynna klimatarbetet.

Annons

För tillfället kokar det ner till en kamp om gamla referensvärden ska användas eller inte när det gäller det som i klimatsammanhang förkortas LULUCF - utsläppen från markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk.

Nordiskt tryck

Kommissionens ursprungsförslag och EU-parlamentets miljöutskott har velat ha historiska referensperioder. Nu utmanas det dock av ett ändringsförslag som drivits fram efter hårt tryck från framför allt finländska och svenska ledamöter.

””

Vilken linje som vinner avgörs i en parlamentsomröstning på onsdag. Därefter går frågan vidare till förhandlingar med EU-länderna, som väntas ena sig om sin syn på saken i oktober.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons