Hemligheter efterlyses för publicering
Fenomenet att samla in dagböcker är gammalt. Det var något som Mass Observation Archive (MOA) i Storbritannien gjorde redan 1937 i samband med George VI:s kröning och dagboksanteckningarna från den 12 maj det året har gett en unik inblick i det dagliga livet under 1930-talet.
Men nu är det dags igen. Under 2000-talet återupptog MOA uppropet varpå Folklivsarkivet i Lund har kommit att ansluta sig. I dag den 12 maj är det tredje året i rad som man uppmanar svenskarna att skicka in sina vardagsberättelser.
Flera länder deltar
Göran Sjögård, arkivchef på Folklivsarkivet, vill att man skriver om allt mellan himmel och jord.
””
Sverige är bara ett i raden av länder som deltar i projektet - och det är det som gör det hela så spännande, säger Göran Sjögård.
””
"Ska vara en tidsspegling"
Hittills har arkivet i Lund samlat in cirka 500 dagböcker vilka kommer att arkiveras, men även finnas tillgängliga för allmänheten, studenter och forskare att läsa på Folklivsarkivet. Alla från 15 år och uppåt kan delta. Yngre personer kan också skicka in bidrag, men behöver en målsmans godkännande.
Författarna har månaden ut på sig att skicka in sina bidrag, men anteckningarna måste handla om just den 12 maj. Förhoppningen är att så många möjligt ska vilja dela med sig - och gärna med olika typer av bakgrund, säger Göran Sjögård.
””
TT