Annons
Nyheter

HD straffar åklagare för tjänstefel

Högsta domstolen (HD) fäller en åklagare för tjänstefel, rapporterar Dagens Juridik. Bakgrunden är en man som var efterlyst för grov stöld. Han greps och överlämnades till Sverige med stöd av en europeisk arresteringsorder - som dock bara avsåg en av de två stölder som han misstänktes för.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Högsta domstolen (HD) fäller en åklagare för tjänstefel, rapporterar Dagens Juridik. Bakgrunden är en man som var efterlyst för grov stöld. Han greps och överlämnades till Sverige med stöd av en europeisk arresteringsorder - som dock bara avsåg en av de två stölder som han misstänktes för.

Ändå åtalade åklagaren honom för båda stölderna, ett fel som upptäcktes i hovrätten dit stölddomen på ett års fängelse överklagats. Hovrätten avvisade åtalet för den andra stölden och dömde mannen till tio månader i stället.

Annons

Efter det blev åklagaren själv åtalad. Han försvarade sig med att han helt enkelt inte känt till den så kallade specialitetsprincipen, som innebär att en person bara får frihetsberövas, åtalas eller dömas för brott som ingår i utlämningsbegäran.

Åklagaren överklagade den fällande domen för tjänstefel upp i HD, som nu fastställt hovrättens straff på 30 dagsböter, motsvarande 15 000 kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons