Nyheter

Hårda hyreskrav i kommunala bolag

Vart tredje kommunalt bostadsbolag hyr inte ut till personer som har socialbidrag, visar en kartläggning av Hem & Hyra. Hyresgästföreningens medlemstidning har undersökt vilka uthyrningsregler som gäller hos landets 299 kommunala bostadsbolag.(TT)
Publicerad 7 juni 2016

Hyresgästföreningens medlemstidning har undersökt vilka uthyrningsregler som gäller hos landets 299 kommunala bostadsbolag.

Praktiskt taget alla tar kreditupplysning innan ett hyreskontrakt kan bli aktuellt. Två tredjedelar begär intyg på inkomster och över hälften vill ha referenser från tidigare hyresvärdar.

Om den förväntade inkomsten är försörjningsstöd (socialbidrag) ökar risken för att inte få hyra.

En tredjedel av de kommunala hyresvärdarna säger nej till socialbidragstagare. Men det kan gå att få ett hyreskontrakt ändå om en sådan ansökande hittar någon som går i borgen, och alltså garantera att hyran betalas. 29 procent av hyresvärdarna kan tänka sig en lösning med borgensman.

Åstorps kommunala bostadsbolag Kvidingebyggen har nekat socialbidragstagare att teckna kontrakt sedan slutet av 90-talet.

””

Även 50 privata fastighetsägare, varav många har höga inkomstkrav, tillfrågades i kartläggningen, men svaren är inte statistiskt säkra.

TT