Nyheter

"Gymnasielagen måste rivas upp"

Regeringen möter hård kritik från oppositionspartierna efter att den så kallade gymnasielagen för ensamkommande unga har underkänts i domstol. Moderaterna vill nu att lagen rivs upp.(TT)
Publicerad 6 juli 2018
””

Gymnasielagen skulle ge ensamkommande unga en ökad chans att få stanna i landet, men enligt domstolen har beredningen av lagen varit för dålig. Lagtexten om sänkta krav på att kunna styrka sin identitet är inte möjlig att tillämpa, enligt domen i migrationsdomstolen i Malmö.

Tobias Billström, tidigare också migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering, säger att beslutet i migrationsdomstolen var "förutsägbart".

””

Vill riva upp

Billström anser att lagen måste rivas upp och han tycker att det åligger regeringen att göra det.

””

Inte heller för Sverigedemokraterna kommer beskedet om migrationsdomstolens dom som en direkt överraskning. Paula Bieler, partiets talesperson i migrationsfrågor, påpekar att SD har riktat särskit stark kritik mot den del av lagen som innebär att kraven för att kunna styrka sin identitet sänks.

Bieler hoppas att det inte kommer några fler domar förrän Migrationsöverdomstolen har prövat frågan.

””

Kritik från L

Även Liberalerna sällar sig till de som kritiserar regeringen efter domen i migrationsdomstolen. Paritet hänvisar till att man vill ha en migrationspolitik som går i linje med asylrätten. De framhäver också de slopade identitetskraven som något negativt.

"Det vi befarade med detta hafsverk blev tyvärr sant", säger Robert Hannah, biträdande integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, i ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version av den här texten hade Tobias Billström en felaktig titel.

TT