Annons
Nyheter

Gryningspyromanen åtalas för nya bränder

Den så kallade gryningspyromanen åtalas för bland annat två fall av mordbrand, alternativt försök till grov mordbrand. Brotten ska ha begåtts i Arboga på midsommardagen i fjol och Köping i december, meddelar Åklagarmyndigheten.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Brotten ska ha begåtts i Arboga på midsommardagen i fjol och Köping i december, meddelar Åklagarmyndigheten. I ett av fallen ska en fönsterruta till socialförvaltningens kontor ha krossats och olja ha kastats in. Den första branden kunde snabbt släckas medan den andra slocknade av sig själv.

Åtalet omfattar även andra brott, däribland hot mot personal vid socialförvaltningen.

””
Annons

Kan ha störning

Den åtalade, som är i 55-årsåldern, har suttit häktad sedan januari. Enligt Rättsmedicinalverket kan han ha lidit av en psykisk störning vid tiden för brotten och även när undersökningen genomfördes.

Han har kallats "gryningspyromanen" sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänks för.

Enligt mannen själv ska han ha anlagt fler än 200 bränder trots att han bara blivit fälld för två. 2005 dömdes han för försök till mordbrand i en knivfabrik i Dalarna.

Åtta års fängelse

2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad. Då fick 17 personer evakueras mitt i natten. I mars 2016 frigavs mannen och bosatte sig då i Västmanland.

Nu är han misstänkt för ytterligare två mordbränder. Mannen nekar till anklagelserna, enligt uppgifter till Kvällsposten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons