Annons
Nyheter

Många nekas inresa vid gränskontroll

De inre gränskontrollerna förlängs, som väntat, ännu ett halvår och sannolikt blir de kvar länge. Under 2017 stoppades i genomsnitt 150-200 personer i veckan i kontrollerna och nekades att resa in i Sverige.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte gå med på att regeringen räknar med att gränskontrollerna blir kvar under överskådlig tid, även om de formellt ska omprövas var sjätte månad. Nu förlängs de till den 11 november i år.

””

Hundratals varje vecka

Annons

Enligt de siffror från polisen som regeringen redovisar nekades under 2017 i genomsnitt 150-200 personer i veckan inresa efter kontroll i hamnar, vid Öresundsbron och andra gränspassager. På ett år innebär att det kan vara över 10 000 personer som inte får passera in i Sverige.

Det är mest medborgare från länder utanför EU det rör sig om. Morgan Johansson säger att det i första hand handlar om personer som har glömt sina pass, till exempel personer med uppehållstillstånd i Danmark som har tillstånden, men inte passen, med sig. Det kan också handla om personer med lite eller helt utan pengar, vilket är nog för att bli nekad.

””

Avskräckande effekt

Andra som stoppas kan vara personer som är spärrade i Schengens databas. Det kan bero på att för att de har utvisats från ett annat EU-land eller på grund av att de har sökt asyl i ett annat EU-land.

Det kan också röra sig om brottslingar.

Morgan Johansson tror att gränskontrollerna, sedan de infördes hösten 2015, har en förebyggande och avskräckande effekt på viss brottslighet - som inbrott organiserade av stöldligor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons