Annons
Nyheter

Granskning: F-kassan missar sociala problem

Social problematik kan orsaka sjukdom som gör det svårt att jobba. Men Försäkringskassan är inte tillräckligt bra på att identifiera denna problematik, enligt en ny rapport.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Social problematik kan vara exempelvis missbruk, barn i familjen som kräver mycket omsorg eller att en anhörig är drabbad av svår sjukdom.

Granskningen, som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) gjort på uppdrag av regeringen, visar att Försäkringskassan måste växla upp och prioritera arbetet med att identifiera social problematik i sjukskrivningsärenden, och även ge ökat stöd till handläggarna hur dessa delar ska hanteras.

Annons

Granskningen visar även att Försäkringskassans handläggare tycker det är svårt att fråga sjukskrivna om utsatthet för våld. Försäkringskassans mål om att bidra till att motverka mäns våld mot kvinnor kan därmed blir svårt att nå, enligt ISF.

"Om handläggarna rutinmässigt ska fråga om våldsutsatthet måste de ges förutsättningar för det, både gällande hur ett sådant samtal ska hållas och hur den utsatta kvinnan kan ges rätt hjälp", säger Berit Hamrén, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons