Annons
Nyheter

Glöm inte hinderspröva innan ni säger JA!

Sommaren är på ingång och med den kommer högsäsongen för bröllop. I fjol gifte sig 43 825 par mellan juni och augusti - totalt 45 procent av alla som gifte sig under året. Tänk bara på att hinderspröva i tid för att inte stöta på oväntade problem.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

En hindersprövning görs av Skatteverket för att försäkra att det inte finns något som gör giftermålet omöjligt. Myndigheten kollar bland annat upp så att båda är över 18 år, att man inte redan är gift eller att man inte är släkt med varandra.

””

Var ute i god tid

Annons

Flest par ansöker om hindersprövning i maj och förra året handlade det om strax över 8 000 ansökningar, något färre än föregående år då cirka 8 600 par ansökte om hindersprövning.

Det går inte heller att vara för spontan om man vill gifta sig. Om båda parterna är folkbokförda i Sverige tar processen upp till två veckor men om någon av parterna är från ett annat land kan det ta ännu längre tid. Då måste man få fram dokument som visar att man till exempel inte är gift i något annat land.

””

Populär månad

Juli var den populäraste månaden att gifta sig. Då sade totalt 16 291 par ja i fjol.

Men förra årets tre populäraste dagar var alla i augusti. Flest gifte sig den 26 augusti, totalt 1 464 par, följt av den 5 augusti och den 12 augusti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons