Annons
Nyheter

Generna bakom för tidig födsel identifierade

Att födas för tidigt innebär stora hälsorisker för barnet. Nu har forskare identifierat generna som styr hur lång en graviditet blir. - Det är en upptäckt som kommer att få stor betydelse, säger Bo Jacobsson vid Sahlgrenska akademin. En graviditet pågår oftast mellan 37 och 42 veckor.(TT)
Publicerad 7 september 2017

En graviditet pågår oftast mellan 37 och 42 veckor. Men undantagen åt båda hållen är inte ovanliga - och kan vara farliga både för barnet och för mamman.

””
””

Sex olika gener

Annons

Bo Jacobsson och kollegan Louis Muglia vid universitetet i Cincinnatti har lett en forskargrupp som nu lyckats identifiera sex gener som kan kopplas samman med graviditetslängden. Tre av generna visade sig också ha koppling till sannolikheten för att ett barn föds för tidigt.

Förhoppningen är att de nya rönen ska kunna bidra till mediciner och behandlingar för att minska risken för så kallad förtidsbörd, det vill säga att barn föds före den 37:e veckan.

"Stort genombrott"

Resultaten, som publiceras i ansedda tidskriften New England Journal of Medicine, bygger på uppgifter om över 50 000 kvinnors graviditeter.

””
””

Han nämner spårämnet selen som ett exempel på hur upptäckten redan nu kan få praktiska konsekvenser.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons