Frosseri är fel taktik vid julbordet
Vare sig du äter hemma hos någon eller på restaurang är julbordet ingen vanlig middag. Det kan finnas nästan oöverskådligt mycket att välja på. Några av oss funderar på en lämplig taktik flera dagar i förväg. Och det är inte fel.
””
Respekt för smaker
Men en planering för att kunna frossa ligger inte i matexperternas smak.
””
Den kände kocken Melker Andersson, med ett VM-silver i prisskåpet, skräder inte orden:
””
Sill en favorit
Vid ett populärt julbord kan det bli köbildning som gör att man frestas att just ta för mycket, när man väl kommer fram. Men experter manar oss att stå emot.
””
””
Båda pekar ut sillen som en favorit på julbordet.
””
””
Sallad med nötter
Ett annat misstag är att glömma näringsläran och bortse från grönsakerna.
””
””
I grunden tycker han att man bör följa de planerade turerna på julbordet. Först sill, sedan lax och ägg, därefter kallskuret med skinka, och därpå små varmrätter som Janssons frestelse och köttbullar. Till sist når man sötsakerna.
Risk för sockerchock
Just där vill professorn i näringslära skjuta in en varning:
””
Därför gäller det också att inte vara så hungrig att man strax före själva julbordet stjälper i sig flera muggar glögg (med upp till 25 procent socker) och ett lass pepparkakor.
””
Trots berömmet till sillen tycker hon också att även den kan hoppas över, beroende på vad man gillar.
””
TT