Annons
Nyheter

Frosseri är fel taktik vid julbordet

Julbordet är årets största utmaning för den som gillar, och har möjlighet, att äta mycket. Råden för bästa resultat är som vanligt att planera och prioritera. - Det är fel att försöka äta så mycket som möjligt, säger kocken Melker Andersson.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Vare sig du äter hemma hos någon eller på restaurang är julbordet ingen vanlig middag. Det kan finnas nästan oöverskådligt mycket att välja på. Några av oss funderar på en lämplig taktik flera dagar i förväg. Och det är inte fel.

””

Respekt för smaker

Annons

Men en planering för att kunna frossa ligger inte i matexperternas smak.

””

Den kände kocken Melker Andersson, med ett VM-silver i prisskåpet, skräder inte orden:

””

Sill en favorit

Vid ett populärt julbord kan det bli köbildning som gör att man frestas att just ta för mycket, när man väl kommer fram. Men experter manar oss att stå emot.

””
””

Båda pekar ut sillen som en favorit på julbordet.

””
””

Sallad med nötter

Ett annat misstag är att glömma näringsläran och bortse från grönsakerna.

””
””

I grunden tycker han att man bör följa de planerade turerna på julbordet. Först sill, sedan lax och ägg, därefter kallskuret med skinka, och därpå små varmrätter som Janssons frestelse och köttbullar. Till sist når man sötsakerna.

Risk för sockerchock

Just där vill professorn i näringslära skjuta in en varning:

””
Annons

Därför gäller det också att inte vara så hungrig att man strax före själva julbordet stjälper i sig flera muggar glögg (med upp till 25 procent socker) och ett lass pepparkakor.

””

Trots berömmet till sillen tycker hon också att även den kan hoppas över, beroende på vad man gillar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons