Nyheter

Fossmo får tidsbestämt – kan bli fri 2020

Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år, enligt Örebro tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2014
Foto: PASSBILD

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse 2004.

Med livstidsstraffet omvandlat till 24 år innebär det att han skulle bli villkorligt frigiven 2020, då han avtjänat två tredjedelar av straffet (16 år).

Tingsrätten konstaterar bland annat att risken för att Helge Fossmo återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg.

Hans sociala nätverk ses som hans främsta skyddsfaktor mot återfall och inget framkommer enligt domstolen som tyder på att Fossmo i framtiden kommer att förlora detta.

Helge Fossmo har genomfört flera obevakade permissioner utan anmärkning och Rättsmedicinalverket rankar hans risk för återfall som låg på en tregradig skala. Domstolen tar också fasta på att Helge Fossmo inte har begått några allvarliga överträdelser under tiden i fängelse, och att han har medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Att straffet landar på 24 år beror på att karaktären och svårighetsgraden av de gärningar som Helge Fossmo dömts för anses "särskilt" försvårande. Dock inte "synnerligen" – vilket hade kunnat ge ett ännu längre tidsbestämt straff.

Helge Fossmo har nu avtjänat drygt tio år och nio månader. Det innebär att han skulle kunna vara fri om drygt fem år. Då skulle den nu gjorda bedömningen om återfallsrisken kunna vara inaktuell. Men eftersom återfallsrisken legat lågt även vid tidigare bedömningar tycker domstolen ändå inte att det är för tidigt att omvandla straffet.

– Jag har precis talat med min klient om saken, och han upplever det förstås som positivt att straffet är tidsbestämt – att man går från en fullständig ovisshet till en visshet, säger Anton Strand.

Han tycker inte att beslutet var oväntat utan att praxis pekat mot ett tidsbestämmande.

– Som livstidsdömd svävar man i fullständig ovisshet om när man får lämna fängelset. Det innebär att både för en själv och sina nära så kan man inte planera en framtid.

Samtidigt anser Strand att det finns stöd i praxis för ett straffvärde på 18–21 år.

– Därför blir det blandade känslor hos min klient, säger han.

Senast den 12 november måste ett eventuellt överklagande lämnas in. Fossmo har ännu inte bestämt hur han ska göra.

– Jag tycker att beslutet är felaktigt, säger Tomas Olsson, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Karlstad.

Han anser att det är för tidigt att redan nu fatta beslut om en tidsbestämning eftersom den riskbedömning av Fossmo som gjorts är osäker.

– När det är så här väldigt lång tid innan han ska friges så är det lämpligt med en förnyad riskbedömning närmare inpå. Hade det varit helt klart att riskbedömningen är riktig hade det varit en en sak, men med hänsyn till hans personlighet så menar jag att det finns ett osäkerhetsmoment, säger Tomas Olsson.

Det är alltså främst att det görs en tidsbestämning som han är kritisk till och som gör att han kommer att överklaga beslutet.

– Sedan är jag inte helt övertygad om att längden på fängelsestraffet är tillräcklig. Det har jag inte tagit ställning till. Men det är tveksamt om det inte ska vara något högre, säger han.

Morddramat i Knutby

Pastor Helge Fossmos andra hustru hittades mördad i Knutby i januari 2004. I huset bredvid hittades en 30-årig skottskadad man.

I juli 2004 dömdes Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och till två mordförsök. Via sms fick Fossmo barnflickan att utföra brotten, enligt rätten.

Barnflickan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård men hon är sedan 2011 frisläppt och anses inte längre behöva vård. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.