Nyheter

Oersättliga regalier hittade på soptunna

De stulna regalierna från Strängnäs domkyrka har av allt att döma hittats, uppger polis och åklagare. Fyndet gjordes på en soptunna i Åkersberga, norr om Stockholm. Efter beskedet ställdes den pågående rättegången om stölden in - förundersökningen ska återupptas.(TT)
Publicerad 5 februari 2019

Christer Nilsson, chef vid utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger att det med största sannolikhet är de försvunna regalierna som har återfunnits.

””

Uppfattningen i nuläget är att allt finns med av vad som tros vara de försvunna regalierna. Christer Nilsson säger att han bedömer föremålen som i gott skick.

””

Få bekräftat

Nu arbetar myndigheterna med att få bekräftat till hundra procent att det är Karl IX:s stulna begravningsregalier som återfunnits.

När rättegången inleddes i morse meddelade åklagare Reena Devgun att förhandlingen skulle avbrytas eftersom förundersökningen måste återupptas.

Polisen skriver på sin hemsida att polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm.

En 22-årig man står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Minst en till

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknik bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av hans blod som har hittats på brottplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till mannens bil.

I dag, tisdag, skulle ha varit den sista rättegångsdagen, vilket nu förändras i och med de nya fynden. Rättegången i Eskilstuna tingsrätt kommer att återupptas den 15 februari.

TT