Nyheter

"Det känns inte på samma sätt"

Blommor, hälsningar och hyllningar fortsatte att prägla platsen för fredagens terrorattentat, när vardagen återvände. - Man vill gå här med rak rygg och visa att vi inte viker oss. Men samtidigt, det får ju konsekvenser. Det känns ju inte på samma sätt, säger Malin Johannesson.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Det är första dagen tillbaka på jobbet för många stockholmare efter terrorattacken. En strid ström av människor rör sig vid attentatsplatsen. Många stannar till vid blommorna framför Åhléns. Några tar fram sina telefoner för att ta en bild. Fadi Mdalal, från Syrien, är en av dem.

””
””

Blommor till polis

Polisbilar som står vid attentatsplatsen är helt belamrade med blommor. Malin Johannesson lämnar över en bukett till en polis och kramar om honom.

””

Hon är på platsen tillsammans med Jenni Ahlström. De brukar alltid vara på Drottninggatan på fredagseftermiddagarna. Men inte just den här fredagen.

””

Malin Johannesson säger att hon på något sätt vill att det ska bli som vanligt, för att inte det onda ska vinna.

””

"Väldigt speciellt"

Morgan Tärning arbetar på polisens region Väst. Han och 40 kollegor har förstärkt Stockholmspolisen. De patrullerar i city, det som brukar kallas "trygghetsskapande".

Han berättar att många kramat om honom. I bältet sitter en röd ros. I handen en kopp te, som en förbipasserande gett honom.

””

"Kärlek och värme"

Det är trångt i morgonrusningen i korsningen Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan, där lastbilen krängde till och körde in i varuhuset. Många stannar upp innan de skyndar vidare.

Maria Schwebke skriver "Ni blir aldrig glömda. Vila i frid" på en post-it-lapp och fäster på väggen vid Åhléns. Det är första arbetsdagen efter dådet. Hon arbetar i byggnaden mitt emot Åhléns, med att renovera kontorslokaler. Men just i fredags var hon hemma.

””

Blommor, nallar och små hälsningar trängs på spontana minnesplatser. En elektronisk skylt ovanför en leksaksaffär har bytt den vanliga reklamen mot "Stockholm", där o-et ersatts av ett hjärta.

””

TT