Annons
Nyheter

Företag märker redan Saudi-effekter

Näringslivet är klart oroligt för konsekvenserna av det uppsagda Saudiavtalet. Ett företag inom pappersindustrin har redan stött på patrull. Ett annat är mycket kritiskt till den svenska regeringens agerande. Nu ska EU försöka gjuta olja på vågorna.(TT)
Publicerad 12 mars 2015
””

Precis hemkommen från Dubai kan han vittna om en stämning bland araberna som inte förbättrar handelsrelationerna.

””

Enkät med företag

Annons

Själv tror han inte att hans företag, med tiotals miljoner i export till regionen, kommer att drabbas. Kibion är etablerat på plats sedan länge. Men näringslivet i stort har tydligt pekat på farorna med Sveriges försämrade relationer med arabvärlden - detta i spåren av regeringens uppsagda vapenhandelsavtal med Saudiarabien och utrikesminister Margot Wallströms kritik av de mänskliga rättigheterna i landet.

””

Stockholms Handelskammare har skickat ut en snabbenkät till 100 företag med affärer i Saudiarabien. 20 har hunnit svara, i huvudsak små- och medelstora företag.

””

Stoppad affär

Sverige har relativt stor export av pappersindustrivaror till Saudiarabien. Ett företag, som vill vara anonymt i rädsla för att stöta sig med kunden, säger att affären nu har stoppats tills vidare.

"Vi har ett projekt på gång i Saudiarabien inom pappersindustrin som vi är i, men fick besked idag att de nu studerar detta projekt och ska återkomma", svarar företagaren i ett mejl på handelskammarens förfrågan.

Carola Lemne utgår från att regeringen nu reparerar skadan. Och möjligen är en räddning på väg. EU:s utrikeschef Federica Mogherini har lovat att under fredagen ta upp frågan med bland annat Arabförbundets generalsekreterare.

UD och Margot Wallström håller fast vid att hela konflikten i första hand är en sak mellan Saudiarabien och Sverige och att saudierna demonstrerat sin tyngd i Arabförbundet och använt det för sina syften. Det är tydligt att Wallström och UD är mycket besvikna över, och var helt oförberedda på, bemötandet hon fick i Kairo.

Om ryktena att fler ambassadörer, förutom Saudiarabiens, ska kallas hem, säger Wallström:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons