Annons
Nyheter

Företag frias från dödlig gruvolycka

Linan till en hisskorg, fäst i en mobilkran, brast och två män störtade mot döden i gruvan i Malmberget i maj 2010. Nu slår Gällivare tingsrätt fast att inget av de företag som jobbade vid gruvan vid tillfället kan hållas ansvarigt för olyckan.(TT)
Publicerad 3 december 2015

Linan till en hisskorg, fäst i en mobilkran, brast och två män störtade mot döden i gruvan i Malmberget i maj 2010. Nu slår Gällivare tingsrätt fast att inget av de företag som jobbade vid gruvan vid tillfället kan hållas ansvarigt för olyckan.

Åklagaren hade väckt talan om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död mot LKAB, NCC och tre andra mindre företag. Enligt åtalet hade de fem företagen inte fullföljt sina skyldigheter för att förebygga olycksfall.

Annons

Enligt ett pressmeddelande slår nu tingsrätten fast att det dels var tillåtet att använda mobilkranen för arbetet eftersom det inte fanns godtagbara alternativa arbetssätt. Dessutom anser rätten att eftersom kranen blivit godkänd i besiktningen så fanns det ingen anledning att undersöka den i jakt på misstänkta fel. Samtliga företag frias från brott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons