Annons
Nyheter

Svensk Handel: Förbud mot tiggeri bra signal

Ett förbud mot tiggeri sänder en viktig signal om att tiggeri inte är acceptabelt, enligt Mats Hedenström på Svensk Handel. Han välkomnar Moderaternas förslag om ett nationellt förbud: - Det skapar otrivsel i och i anslutning till butikerna.(TT)
Publicerad 5 september 2017

Svensk Handel har länge efterlyst att politiken ska agera mot att EU-medborgare tigger i Sverige.

””

Påverkar handeln

Annons

Mats Hedenström lyfter också att Sverige ska sätta press på framför allt Bulgarien och Rumänien för att de ska ta hand om sina medborgare. Men han tycker att det ska göras parallellt med ett tiggeriförbud. Personer som tigger påverkar handeln negativt enligt Hedenström.

””

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet säger att ett nationellt förbud bara gör att man flyttar problemet någon annanstans. Romerna, den grupp det till största delen handlar om, skulle nog flytta till andra länder.

””

Löser inte grundproblemet

I våra nordiska grannländer har Danmark infört ett nationellt förbud, medan Norge har gett kommunerna rätt att införa tiggeriförbud. Från Danmark har forskningen visat att tiggarna i Köpenhamn i viss utsträckning börjar samla pant och ägnar sig åt andra liknande aktiviteter. De har också flyttat till mer ljusskygga platser, enligt Swärd.

Det ser väldigt olika ut i olika delar av Europa, men det vanliga är att man har gjort inskränkningar på vissa platser där det blivit förbjudet att tigga, enligt Hans Swärd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons