Annons
Nyheter

IS tar på sig blodig attack i Afghanistan

Afghanistan har drabbats av ännu en blodig attack, nu i Jalalabad i östra delarna av landet. Medräknat attentatsmännen har minst 18 människor dödats och drygt 40 skadats i dådet som terrorgruppen IS tar på sig.(TT)
Publicerad 13 maj 2018

Tjock rök steg över centrala Jalalabad sedan en bilbomb exploderat vid entrén till det regionala finansdepartementet vid lunchtid lokal tid på söndagen. Attaullah Khogyani, talesperson för provinsen Nangarhars guvernör, säger att attentatsmännen sedan gick in i byggnaden och började skjuta. Säkerhetsstyrkorna larmades och slogs mot angriparna i över fyra timmar innan alla var dödade, enligt Attaullah Khogyani.

Han uppger att attentatsmännen bland annat var beväpnade med handgranater.

Annons

Abdullah Raqibi, chefstjänsteman vid departementet, säger att de allra flesta anställda kunde evakueras.

””

Hoppat från fönster

En man som kallar sig Qaisar säger från ett sjukhus i Jalalabad att han hörde explosioner och såg beväpnade män ta sig in men att han själv hoppat ut från ett fönster.

””

Attaullah Khogyani säger att två attentatsmän dödades av den egna bilbomben och sex sköts ihjäl av säkerhetsstyrkorna. Dessutom dödades tio andra personer, de flesta civila, och minst 42 skadade har förts till sjukhus.

IS hävdar via sitt propagandaorgan Amaq att den ligger bakom attacken i Jalalabad men presenterar inga bevis för det, rapporterar Reuters.

IS och talibaner

Afghanistan har skakats av en rad blodiga attacker under 2018, de flesta i huvudstaden Kabul. Myndigheterna har varnat för ökad risk för fler attacker inför parlamentsvalet som är planerat till oktober.

Jalalabad ligger nära gränsen till Pakistan och vissa områden i provinsen Nangarhar är starka fästen för IS men också talibanerna är aktiva i provinsen.

I onsdags attackerades två polisstationer i Kabul och minst tio personer dödades. I två andra attentat - i distriktet Bala Buluk och staden Farah i västra Afghanistan under natten till fredag - dödades totalt minst 34 poliser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons