Annons
Nyheter

Trafikproblem och strömavbrott i stormen

Över 100 000 hushåll i Sverige är utan el på grund av den kraftiga stormen Alfrida, som fortsätter rasa. Många träd har fallit över vägar och spår och det är stora problem för all trafik i stormområdet.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Även om det kommer att vara fortsatt väldigt blåsigt i stora delar av landet är vindarna långsamt avtagande. SMHI:s klass 2-varningar gäller i Stockholms och Uppsala län.

På Gotland har vindarna kommit i gång ordentligt tidigt på morgonen. Vid Fårösund har vindar på 34,7 meter per sekund uppmätts och på Visby flygplats blåser det 26 meter per sekund i byarna.

Annons

Klass 2-varningarna för Stockholms län har nu skattats ned, förutom Upplands- och Roslagskusten samt till sjöss. Max Lindberg Stoltz, jourhavande meteorolog på SMHI anser att myndighetens väderprognos stämde väl överens med hur det blev.

””

Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har fullt upp med att hålla vägarna farbara. Träd ligger över många vägar, berättar Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.

””

En möjlig förklaring till det stora antalet nedfallna träd, kan enligt Max Lindberg Stoltz på SMHI vara att vinden är nordlig.

””

Träden faller

Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark vid räddningstjänsten i Storstockholm.

””

Stormen orsakar stora problem i Stockholms kollektivtrafik. Pendeltågstrafiken har påverkats av ett stopp vid Älvsjö, men trafiken är igång igen strax före klockan åtta.

””

Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen finns ingen prognos. Saltsjöbanan står stilla på grund av en nedriven kontaktledning.

Ett nedfallet träd som påverkar en kontaktledning i närheten av Brommaplan i västra Stockholm gör att tunnelbanans gröna linje går med enkelspårsdrift tidigt på morgonen. Personal finns på plats för att kapa trädet och få bort det.

Problem för bussar

Det är även stora problem för busstrafiken. Enligt SL:s hemsida är flera turer inställda utanför innerstaden på grund av hinder på vägen.

Annons

På vägarna är det framför allt de mindre som drabbas, berättar Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

””

Även skärgårdstrafiken påverkas av stormen. Där togs beslut redan i går kväll om flera linjer som är delvis indragna i dag på grund av hårda vindbyar. Ytterligare bryggor kan påverkas av vädret under morgonen.

"Blåser omåttligt mycket"

Vattenfall har 165 pågående strömavbrott där över 63 000 kunder är berörda, enligt bolagets hemsida. Det är Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Östergötlands, Västmanlands, Dalarna, Södermanlands, Uppsala och Stockholms län som är drabbade.

Värst är läget vid Upplandskusten. Fler än 24 000 av Ellevios kunder saknar också ström, och av Eons kunder är drygt 18 400 drabbade av elavbrott på grund av stormen.

””

Vädret försvårar reparationsarbetena.

””

Det finns för närvarande ingen prognos på när strömmen är tillbaka. Enligt väderprognosen mojnar vinden något vid 9-tiden. Extrapersonal har kallats in både på driftcentraler och i fält.

Flygen går

Flygtrafiken påverkas dock ännu inte av vädret.

””

Färjorna till Åland har ställts in, men båtarna som går till Finland och Baltikum går som vanligt.

””
Annons

Båtarna till och från Finland och Estland kommer att följa tidtabellen, berättar han.

””

Det lär gunga rejält ute på sjön när det blåser så hårt, även för de fartyg som kommer och går i tid.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons