Annons
Nyheter

Feministiskt initiativ startar i Danmark

Partiet Feministiskt initiativ (Fi) startar i Danmark. Det nya partiet vill raskt ge sig in i politiken på andra sidan Öresund - planen är att ställa upp i kommunvalet som hålls nu i november. - Det är väldigt roligt, jag har haft kontakt med dem och haft möten.(TT)
Publicerad 5 september 2017
””
””

Svensk förebild

Danska Fi bildades egentligen i början av sommaren, men onsdag förmiddag sker den officiella starten i Köpenhamn. De danska feministerna har haft svenska motsvarigheten som förebild, enligt Schyman. Här bildades partiet 2005, men genomslaget kom först valåret 2010. Visserligen grusades då alla förhoppningar om att passera riksdagsspärren, och i valet 2014 gick det inte heller hela vägen fram. Men partiet är det största utanför riksdagen och totalt tog partiet mandat i 13 kommuner.

Annons

Jämförelsevis kan det tyckas vara lång väg kvar för det danska partiet, som hittills bara har tolv kvinnliga medlemmar. Men ambitionerna är stora, och partiet har fem kandidater i startgroparna för de lokala valen i Köpenhamns kommun och två kandidater till huvudstadsregionen regionfullmäktige.

Flera systerpartier

Hur feministerna nu tas emot i Danmark ska bli intressant, tycker Schyman.

””

Feministiskt initiativ har systerpartier i fler länder - Norge, Finland, Polen Tyskland och Storbritannien.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons