Nyheter

Straffvärde för tvångsgifte oklart

Vad är straffvärdet för att gifta bort en dotter mot hennes vilja? En unik hovrättsdom ger en viss fingervisning, men inte hela bilden, anser åklagaren. Försvaret kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

När ett åtal om äktenskapstvång för första gången nådde det svenska rättssystemet fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättsdomen mot pappan som gifte bort sin 23-åriga dotter till en man i Afghanistan. Pappan döms till fängelse i fyra år för äktenskapstvång och olaga hot mot kvinnan, men han fälldes även för en rad brott mot dotterns pojkvän.

"Vi vet inte riktigt"

””

Fadern och en 34-årig kamrat till honom dömdes för att ha straffat kvinnans pojkvän. Männen ska bland annat ha kidnappat, misshandlat och ofredat pojkvännen sexuellt. 34-åringen fick tre års fängelse, men straffvärdet för dessa brott anses vara högre för pappan. Detta eftersom motivet - precis som för brotten mot dottern - har varit hedersrelaterade.

””

Tror på prövningstillstånd

Försvaret ser domen som en besvikelse.

””

Nästa vecka inleds en rättegång i Västmanlands tingsrätt där en pappa åtalats för att ha försökt gifta bort sin då 14-åriga dotter i samband med en resa under jullovet i december 2015. Det är första gången ett åtal om försök till äktenskapstvång alternativt vilseledande tvångsäktenskapsresa väckts.

TT