Nyheter

Farväl semester-jetlag och sov gott

Året må ha tjuvstartat men för många börjar vardagen på riktigt i veckan. Deppigt att ledigheten är över kanske - men januari kan också fungera som rena hälsopillret.(TT)
Publicerad 6 januari 2019

Januariblues och vardagsångest är heta samtalsämnen så här års, men faktum är att många mår bra av att återvända till sina vardagsrutiner. En ledighetsperiod, ofta med sämre kost, mer alkohol och oregelbunden sömn, får vare sig man vill eller ej ett abrupt slut.

””

Enligt honom skiljer sig julen mycket från annan semester då det ofta finns en massa måsten kring högtiden, vilket kan vara påfrestande. Hur trevligt det än är så känner många att de måste åka land och rike runt och sova över, i kanske inte alltid så bekväma sängar, hos släkt och vänner.

Tillbaka i vardagen behöver man inte tänka och planera lika mycket eftersom man helt enkelt inte har lika mycket tid att spela med. Det är bra enligt Johnsson, som säger att människor mår bra av att leva lite inrutat - men med en flexibilitet inom rutan.

””

Hjälper den inre klockan

Även Christian Benedict, sömnforskare och författare, välkomnar vardagen.

””

Han tycker inte att man ska oroa sig för mycket över att man sover färre timmar under vardagarna.

””

Men att gå och lägga sig en semesterdag för att sedan vakna upp till en vardag kan vara en väl tuff omställning. Då kan man lätt drabbas av vad Benedict kallar "semester-jetlag".

För att undvika det tipsar han om tre förberedelser för de sista lediga dagarna. Genom att gå ut, förhoppningsvis i solen, tidigt på dagen, motionera på dagtid och tidigarelägga sina måltider kan man ställa om sin inre klocka och skicka signaler till hjärnan om att man ska sova lite tidigare på kvällen.

"Sudda bort lösheten"

””

Att storhelgsledigheten är över kan också innebära en lättnad för den som är ensam.

””

Det finns fyra ord - som alla slutar på "löshet" - som han tycker att man ska försöka frigöra från sitt slutled: hopplöshet, maktlöshet, hjälplöshet och meningslöshet.

””

TT